Enter Page content here...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris. Aenean sollicitudin imperdiet arcu, vitae dignissim est posuere id.

Read more


belmij

 

Smitfloor header steen 1

Renoveren van Stenen vloeren

 

Stenen vloeren komen voor in vele soorten en maten. Wij maken een onderscheid in natuursteen en niet natuursteen zoals verharde mortels al of niet afgewerkt met een glazuur laag.

Natuursteen vloeren komen meestal voor in marmer of graniet. Beide hebben een specifieke uitstraling en ook een specifiek onderhoud nodig.

Wij bezitten de apparatuur en middelen en kennis om de vloer die door jaren heen teken van gebruik vertonen weer zodanig te herstellen dat deze weer voor jaren mee kan. Meestal is het resultaat 100% en hebt u weer een vloer als nieuw en helaas er zijn ook vloeren die weer mooi worden en niet nieuw. Veelal te wijten aan te lang wachten met het juiste onderhoud.

Voor de liefhebber onderstaand gedetailleerde uitleg over de soorten en verschillende type natuursteen.

Natuursteen

Definitie:
«natuursteen»: gesteente, niet gevormd in ambachtelijke of industriële processen.

Toelichting:
Alle, doelbewust en/of direct door de mens gefabriceerde steen, zoals terracotta, baksteen en verharde mortels, behoren niet tot de «natuursteen». Steen die niet in de natuur is gevormd, maar een indirect product is van menselijke activiteiten (zoals «wasserstein», gevormd door afzettingen in Romeinse aquaducten) wordt volgens deze definitie wél tot de «natuursteensoorten» gerekend.

Soort:
«stollingsgesteente», «sedimentaire natuursteen», «metamorfe natuursteen».

Stollingsgesteente

Definitie:
«stollingsgesteente»: «natuursteen» gevormd uit gestolde magma of lava.

Toelichting:
Van oudsher wordt «stollingsgesteente», afhankelijk van de positie ten opzichte van het aardoppervlak waar de stolling plaats vindt, wel onderverdeeld in dieptegesteenten, ganggesteenten en uitvloeiingsgesteenten.

Soort:
«graniet», «trachiet», «basaltlava».

Graniet

Definitie:
«graniet»: «stollingsgesteente» (dieptegesteente) gekenmerkt door een in het algemeen grofkristallijne structuur. Hoofdbestanddelen van graniet zijn grijsgetinte kwarts, vaak bontgekleurde alkaliveldspaat en kleurloze of donkere glimmer. De grondmassa van «graniet» is meestal licht van kleur, maar de kleur verschilt sterk per soort en vindplaats.

Soort:
«balmoral», «beiers graniet».

Metamorfe natuursteen

Definitie:
«metamorfe natuursteen»: «natuursteen» gevormd door omzetting van een «stollingsgesteente» of een «sedimentaire natuursteen».Door hoge drukken en temperaturen is een wijziging van de structuur en mineraalinhoud opgetreden.

Soort:
«marmer», «kwartsiet», «ophicalciet»

Marmer

Definitie:
«marmer»: «natuursteen» waarvan de grondmassa en het bindmiddel in hoofdzaak bestaan uit kalkverbindingen, tevens zijnde een «metamorfe natuursteen».

«polijstbare kalkstenen» worden in de natuursteenhandel ook vaak «marmer» genoemd.

Soort:
«arabescato», «bardiglio», «bianco carrara»,

«cipollino», «giallo di siena», «portoro», «rosa portogallo»,

«rosso antico», «rosso verona»

Arabescato

Definitie:
«arabescato»: «marmer» welke gewonnen wordt in de Apennijnen ten noorden van Carrara, Italië. De steen is altijd geaderd. De ondergrond is wit met gekleurde aderen die variëren van beige, rood, bruin, groen, grijs tot zwart. Het breukvlak is suikerkorrelig.

Bepaling
* «arabescato» moet vrij zijn van «steken» en scheuren, open gaten en «pyriet».

Toelichting:
Technische eigenschappen

wateropname 2 %vol

slijtvastheid 3,5 mm/1000m

drukvastheid 100-140 N/mm2

soortelijke massa 2700 kg/m3

vorstbestendig ja

De steen is verkrijgbaar in de volgende afmetingen:

lang max. 2600 mm;

breed max. 1400 mm;

dik max. 1500 mm.

«arabescato» komt voor in de «varianten» arabescato garfagnana, arabescato vagli, arabescato cervaiole, arabescato arni en calacatta arni, calacatta oro, calacatta vagli.

De steen wordt toegepast ten behoeve van vloeren, schoorsteenmantels, wandbekleding, sokkels, kolommen, kapitelen en trappen, veelal binnenwerk.

De steen is geschikt om te «schuren», «zoeten», «polijsten», «boucharderen», «frijnen», «scharreren» en «letters hakken».

«arabescato» kent binnen geen verwering. Buiten patineert het vaal van kleur daar waar geen regen komt en op regenkant zwart, aderen spoelen uit.

Sedimentaire natuursteen ( afzettingsgesteente/sedimentgesteente)

Definitie:
«sedimentaire natuursteen»: «natuursteen» gevormd uit neergeslagen afbraakproducten van andere natuursteenformaties. Deze natuursteen bevat vaak bezinksels van (resten van) organismen.

Soort:
«kalksteen», «polijstbare kalksteen», «tufsteen», «zandsteen», «zandige kalksteen», «albast», «ijzeroer»


Polijstbare kalksteen

Definitie:
«polijstbare kalksteen»: «kalksteen» waarvan het oppervlak door «polijsten» glanzend afgewerkt kan worden.

Toelichting:
In de praktijk worden polijstbare kalksteensoorten veelal aangeduid als ‘marmer’. Strikt genomen is deze aanduiding onjuist, aangezien «marmer» een metamorfe kalksteen is.

Soort:
«ascolaanse travertin», «belgische hardsteen», «bois jourdan», «comblanchien», «griotte», «gris», «gris rose», «ierse hardsteen», «jura», «kirchheimer muschelkalksteen», «krensheimer muschelkalksteen», «marbre noir de golzinne», «napoleon», «oland», «pierre de vinalmont», «romaanse travertin», «rouge royal», «toscaanse travertin», «wasserstein».

Ascolaanse travertin

Definitie:
«ascolaanse travertin»: «polijstbare kalksteen» welke gewonnen wordt nabij Ascoli Piceno, Italië. De steen is ongelijkmatig van structuur en heeft grote poriën, groter dan «toscaanse travertin». Het breukvlak is grofkorrelig.

Bepaling
* «steken», scheuren en poriën groter van 2 cm2 mogen niet voorkomen.

Toelichting:
De steen is verkrijgbaar in de volgende afmetingen:

lang max. 2800 mm;

breed max. 1400 mm;

dik max. 1600 mm.

«ascolaanse travertin» kent twee «varianten»: Ascolano chiaro, beige van kleur met lichte aders en Ascolano dorato, beige van kleur met witte strepen.

De steen wordt toegepast ten behoeve van vloeren, wandbekleding, plinten, basementen, kolommen, kapitelen, trappen en beeldhouwwerk.

De steen is geschikt om te «schuren», «zoeten», «polijsten», «frijnen» en «scharreren». Materiaal mag voor binnen gestopt worden.

«ascolaanse travertin» verbleekt en wordt grover van structuur.